Ce se întâmplă cu polii Pământului, până la urmă: concluzia la care au ajuns cercetătorii

de: Iulia Kelt
11 06. 2022

Cercetătorii din spatele unui nou studiu, care se referă la câmpul magnetic al planetei, avertizează că presupunerea potrivit căreia polii Pământului s-ar inversa în curând, ar fi eronată.

„Pe baza asemănărilor cu anomaliile recreate, prezicem că Anomalia Atlanticului de Sud va dispărea probabil în următorii 300 de ani și că Pământul nu se îndreaptă către o inversare a polarității”, spune geologul Andreas Nilsson, de la Universitatea Lund din Suedia. Nu prea curând, cel puțin. Așa că deocamdată putem respira ușurați, susțin oamenii de știință.

Polii Pământului se vor inversa, dar nu neaparat în viitorul apropiat

Totuși, dacă istoria noastră geologică ne-a învățat ceva, este probabil că liniile câmpului magnetic planetar se vor inversa, totuși, la un moment dat.

Ce ar însemna o astfel de inversare pentru umanitate, nu este clar. Ultima dată când a avut loc un astfel de eveniment monumental, cu doar 42.000 de ani în urmă, viața de pe Pământ părea să treacă printr-o perioadă dificilă, când o ploaie de particule de mare viteză a distrus atmosfera.

O mare parte din ceea ce știm despre istoria câmpului magnetic provine din modul în care orientarea acestuia forțează particulele din materialele topite să se alinieze, înainte de a fi blocate pe loc, pe măsură ce se solidifică.

În mod similar, artefactele de ceramică, din siturile arheologice, pot oferi, de asemenea, o imagine a câmpului magnetic, în vremuri mai recente, captând direcția acestuia în lut, înainte ca ele să fie arse.

În noul studiu, cercetătorii de la Universitatea Lund și Universitatea de Stat din Oregon au reconstruit o cronologie detaliată a învelișului magnetic al planetei noastre, care se întinde până la ultima epocă glaciară, analizând mostre ale rocilor vulcanice, sedimente și artefacte, din întreaga lume.

„Am cartografiat schimbările în câmpul magnetic al Pământului în ultimii 9.000 de ani, iar anomalii precum cea din Atlanticul de Sud sunt probabil fenomene recurente legate de variațiile corespunzătoare ale intensității câmpului magnetic al Pământului”, a mai declarat Nilsson.

Cu mii de ani de perspectivă, devine clar că zona „moale” din Atlanticul de Sud nu este complet ieșită din comun. Începând cu anul 1600 î.Hr., ar fi avut loc o schimbare geologică similară, care a durat aproximativ 1.300 de ani.